Categorieën

IJSLANDER / Zadels en toebehoren / Barok Zadel FlexBalance

De ervaring leert dat paarden met een flexibele boom soepel kunnen lopen als het met een houten of kunsstof boom niet lekker gaat.
Deze boom maakt een 3-dimensionale beweging mogelijk.

Het zadel vormt zich naar de rug van het paard en heeft bij de hulpen een min of meer vergelijkbare inwerking als een normale boom.
het zadel past zich bij veranderingen van de rug of gewicht telkens weer aan.
Wel moet dit zadel wat ingereden worden.

De kussens zijn verstelbaar.

het barokke zadel

De Spaanse rijschool vindt zijn oorsprong rond 1565 en is hiermee de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. De Spaanse Rijschool is vanwege de eeuwenoude trainingsmethodes uit de 17e en 18e eeuw, de grondlegger van de zogenaamde klassieke rijkunst.
De basis van de klassieke rijkunst zijn de verschillende gymnastische oefeningen, gericht op het sterker en elastischer maken van het paardenlichaam.
De klassieke oefeningen zijn in principe niet anders dan bij de moderne dressuur oefeningen. De klassieke trainingsmethodiek en doelstelling wijken echter af van de eisen van de hedendaagse dressuursport. De klassieke rijkunst legt meer nadruk op verzameling van het paard (de krachtenbundeling) en elegantie dan de uitgestrekte gangen zoals bij de hedendaagse dressuursport. Klassieke rijkunst laat zich meer vergelijken met klassiek ballet, terwijl de hedendaagse dressuursport meer vergelijkbaar is met atletiek.

Principe van het barokke zadel

De functie van de klassieke zadelboom is het bewerkstelligen van de klassieke dressuur oefeningen zoals het gymnastiseren van het paarden lichaam d.m.v. onbeperkte bewegingsvrijheid en het voorkomen van drukpunten op de schoftwervels, rugwervels, lendenwervels, schouderbladen en spieren.

De klassieke boom heeft een zeer diepe zit en zorgt ook voor een vastere zit, zodat de ruiter tijdens de trainingen meer dan voldoende ondersteund wordt, voor bijvoorbeeld het uitoefenen van de Lavade, Croupade en Capriool.

De twist stimuleert het kantelen van het bekken van de ruiter zodat de ruiter beter in staat is om met subtiel en gecontroleerde gewicht en beenhulpen het paard te trainen. De twist locatie is voor het paard van essentieel belang vanwege de pasvorm die in een vloeiende lijn de rug moet volgen en de vrijheid van de wervels en spieren moet waarborgen.

Het materiaal van de klassieke boom werd vroeger geproduceerd van leder om mee te kunnen bewegen met het ritme van de paardenrug. Tegenwoordig is de klassieke boom ook verkrijgbaar in gelamineerd berken multiplex hout, gegoten plastic, glasvezel of carbon fiber.
Onze zadels grijpen terug op de orginele bouw van de boom, volledig van leer.

De stijgbeugel ophanging zorgt voor de juiste beenpositie en bevordert de lichaamshouding die nodig is om de klassieke oefeningen uit te kunnen voeren. De singelstoten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes om het zadel de juiste balans te geven, dit is afhankelijk van het type klassieke zadel.

De originele klassieke zadels hebben geen zweetblad waardoor je close contact ervaart en nog meer kan bereiken d.m.v. gewichtshulpen. De zweetbladen van het klassieke zadel uit deze tijd zijn terug gesneden, zodat het paard optimale schoudervrijheid heeft. Veel van deze zadels hebben één zweetblad waardoor je been dicht tegen het paardenlichaam aansluit.
Foto('s):
Opties:
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 445,00
Aantal: Bestellen
Relevante producten